Дисертант
Тема
Соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку в Україні
Дата захисту
Місце праці
Науковий керівник
Кафедра, де виконана дисертація
Анотація
Дзюбенко Н. О. Соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку в Україні. – На правах рукопису.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, 2014.
У дисертаційній роботі досліджено теоретичні та методологічні аспекти соціально-економічного прогнозування розвитку продовольчого ринку та надано практичні рекомендацій щодо підвищення ефективності розвитку продовольчого ринку України. Удосконалено понятійно-категоріальний апарат. За допомогою методики трендового аналізу здійснено прогноз обсягів споживання продовольчої продукції населенням України на період до 2020 р. Розраховано майбутні обсяги споживання м’яса та м’ясопродуктів, молока й молокопродуктів, яєць, хлібних продуктів, картоплі та олії. На основі кореляційно-регресійного аналізу розроблено моделі прогнозування обсягів реалізації продовольчої продукції у торгівельних мережах України, які враховують зміну величини реального доходу населення, частки населення з доходами у межах прожиткового мінімуму та динаміку чисельності постійного населення.
З метою підвищення ефективності функціонування вітчизняного продовольчого ринку сформовано комплекс заходів які передбачають удосконалення управління розвитком ринку за рахунок впровадження соціально-економічного прогнозування, підвищення ефективності виробництва, реалізації та споживання продовольчої продукції населенням.
Ключові слова: продовольчий ринок, розвиток продовольчого ринку, соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку, продовольча продукція, споживання продовольчої продукції, реалізація продовольства.