Дисертант
Тема
Назви їжі та кухонного начиння в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя
Дата захисту
Місце праці
Науковий керівник
Кафедра, де виконана дисертація
Анотація
У дисертації за матеріалами записів діалектного мовлення, здійснених у 56 населених пунктах Львівської області, проаналізовано лексику тематичних груп «Назви їжі» та «Назви кухонного начиння». Висвітлено історію вивчення надсянського й наддністрянського говорів, назв їжі та кухонного начиння, подано основні лексико-семантичні, фонетичні та морфологічні риси сучасних говірок надсянсько-наддністрянського суміжжя, виявлено варіантність зафіксованих назв, cхарактеризовано продуктивні способи деривації.
У тематичній групі лексики «Назви їжі» переважають питомі найменування, натомість вагому частину тематичної групи «Назви кухонного начиння» формують запозичені лексеми, зокрема полонізми, поширені і в інших говорах південно-західного наріччя.
Мотиваторами досліджуваної лексики є основний компонент страви, смак, колір, консистенція і температура страви, етнонім, назва свята, на яке призначено страву чи виріб, розмір, форма, місткість, призначення предмета тощо.
Більшість виявлених лексем поширена й в інших говорах української мови.
Неоднорідність ареального поширення аналізованих лексем дає змогу окреслити три частини – діалектні зони: північну, центральну та південну. У північній частині переважають риси наддністрянського говору, на півдні ареалу виявлено бойківські впливи.
Ключові слова: говірки надсянсько-наддністрянського суміжжя, ареал, назви їжі, назви кухонного начиння, тематична група, мотивація.
Опоненти
Офіційний опонент:Доктор філологічних наук, професор Гриценко Павло Юхимович, Інститут української мови НАН України, директор Інституту Завантажити відгук
Офіційний опонент:Кандидат філологічних наук, доцент Хібеба Наталія Василівна, Львівський національний університет імені Івана Франка, доцент кафедри українського прикладного мовознавства Завантажити відгук